Programa

Divendres 23

19h Xerrada Crisi energètica i climàtica
Sergi Caballero. Soci del projecte Mas les Vinyes, una cooperativa i comunitat que gestiona una granja de 25 hectárees on es produeix xai, mel, fruita, verdura, pollastre, ous i altres. Diplomat en Permacultura, asesor en maneig holístic i agricultura biodinàmica, també participa en la transformació de projectes i granges en agricultura regenerativa i dissenya sistemes agroforestals productius.
Alfons Pérez. Teballa a l’Observatori del Deute en la Globalització. Autor del llibre Pactes verds en temps de pandèmies, és expert en qüestions climàtiques, energètiques i financeres.

21h Sopar. Crema de carbassó, coca d’escalivada i mousse de iogurt i llimona (Xef: Ramonet)

22h Documental sobre la lluita zapatista en ocasió de la Gira zapatista per Europa.

Dissabte 24

9h Esmorzar

10h Xerrada Agricultura i autosuficiència
Gustavo Duch. Escriptor, activista, llicenciat en veterinària. Coordinador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. Autor del blog palabre-ando. Autor de llibres com: Lo que hay que tragar, Alimentos bajo sospecha, Sin lavarse las manos, Huertos de libertad, Mucha gente pequeña.

Un bon grapat de la societat són negacionistes del col·lapse, un altre gran grup confia cegament que el podrem evitar, però, no fa temps que ja el tenim a sobre? I en qualsevol cas, què ha de dir al respecte el paradigma del ruralisme? Una xerrada per, conscientment, idealitzar una forma de viure que ha estat deslegitimada.

12h Xerrada Economia feminista
Martina Marcet Fuentes. Ramadera agroecològica i membre del col·lectiu Ramaderes de Catalunya. És llicenciada en Sociologia i màster universitari en pensament contemporani.

Parlarem de la connexió entre economia feminista, agroecologia i ecofeminisme. En els seus punts de trobada i les seves tensions. Posant al centre el debat sobre les cures, la nostra inserció als ecosistemes i alhora la realitat de la vida rural des d’una perspectiva feminista.

14h Dinar. Fideuà vegetal (Xefs: Cal Cases)

15:30h Tertúlia col· lapse (o cafè col· lapse sense cafè)
Un espai on seure i fer tertúlia sobre un conjunt de temes preestablerts.
Vida en comunitat amb Cal Cases
Parlem sobre l’experiència i el dia a dia de la vida en comunitat en un entorn rural. Convivència, presa de decisions, criança, treball…
Moviments socials per resistir el col ·lapse amb Alex Winfield
Parlem sobre la Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries i sobre com articular els moviments socials que compartim una visió i una forma d’incidir en el món.
Comunitats energètiques: cooperatives de producció energètica renovable amb Esteve Ginferrer
Parlem sobre la generació, acumulació i subministrament d’energia de forma cooperativa i autogestionada.
Trobada de productors amb moneda social amb Francesc Rota
Parlem sobre l’experiència de participar en una xarxa de moneda social i quina projecció tenim, des del punt de vista de la persona productora o creadora de serveis, que alhora és sempre també consumidora.
La vida rural abans de l’era industrial
amb Amàlia Orive
Parlem amb (s)avis de Camps, que ens explicaran com era la vida aquí abans que arribés la industrialització.

18h Tallers simultanis
Marges de pedra seca Martí Iglesias
Mourem alguns rocs i mirarem de fer-los encaixar. També explicarem el que s’ha de tenir en compte per a fer o restaurar un marge de pedra seca. Si et va bé porta escarpa i martell.
Autosuficiència energètica Visita a Cal Feixas
Visita a les instal·lacions energètiques de la finca de Cal Feixas, pionera en autogeneració elèctrica, i explicació dels plans de futur per millorar-les.
Conserves d’aliments Gemma Masip
Tractarem sobre què cal tenir en compte a l’hora de fer les conserves i practicarem diverses maneres de conservar aliments.
Aglans comestibles Jaume Brustenga
És possible menjar-se els fruits de les alzines? Son bons? I sans? Tots els aglans són iguals?
Dansa-contact improvisació Queralt Jorba
Una estona de dansa per desplegar el nostre món intern. Porta roba i calçat còmode per moure’t per terrenys silvestres. Paper i llapis. Llençol per jaure al terra. Cantimplora.

20:30h Sopar Sopa andalusa i empanades vegetals i de carn (Xef: Lucia)

21:30h Concert amb The Buckets Brothers
Una divertida banda de germans i amics. Defineixen el seu estil com a “Roots music selection”. Es tracta d’uns artistes entusiastes amb la música d’arrel i els seus intèrprets. En els seus concerts disparen a ritme de swing, dixie i rock and roll un selecte repertori de cançons on reviuen a grans músics com Hank Williams, Johnny Cash, Pokey la Farge, Dolly Parton o Jerry Lee Lewis, juntament amb conegudes cançons del folklore americà i d’altres orígens.

Diumenge 25

9h Esmorzar

10h Tallers simultanis
Autosuficiència agroecològica Visita a Cal Feixas
Visita a les instalacions agràries de la finca de Cal Feixas, una finca de cicle tancat.
Deshidratació solar d’aliments Noè Mas
Conservació d’aliments per deshidratació solar.
Manteniment de motoserra Ignasi Vilarasau
Com hem de cuidar la motoserra per a que duri molts anys, talli molts troncs i, sobretot, no talli res més! I podem parlar també de gestió forestal.
La Natura, el present vital Ruski
Un passeig per connectar-nos amb l’entorn natural.

12h Mercat de l’Estraperlo
Mercat de productes locals, ecològics, artístics i artesans. Intercanvi i moneda social.

13h Taula rodona sobre Monedes socials
Modera i introdueix Susana Martín Belomonte. Economista, coordinadora científica del projecte MedTown, economista principal de la moneda REC Barcelona, cofundadora de l’Institut de la Moneda Social, autora del llibre Nada está perdido.

Participen:
Ecoxarxa de la Garrotxa
Vilawatt
Ecoxarxa del Bages

14h Dinar. Paella vegetal (Xefs: Seppuku & Elena)

15h Concert amb Raimon & Garfun
Duo (el Piltra no podrà venir!) musical i humorístic; versions reinventades dels hits del reggae, rock i blues. Un clàssic de les festes locals i alternatives de la nostra terra per acabar les jornades:)